Конкурс ще решава какво да има на негово място Паметникът на

...
Конкурс ще решава какво да има на негово място Паметникът на
Коментари Харесай

Смениха статута на Паметника на Съветската армия в София, за да се махне

Конкурс ще взема решение какво да има на негово място
Паметникът на Съветската войска в София се трансформира от обществена в частна държавна благосъстоятелност. Това реши държавното управление в сряда.

Промяната на статута се постанова, с цел да може монументът да се реалокира от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или на друго място. Решението е по предложение на новата регионална шефка Вяра Тодева.

Според Закона за държавната благосъстоятелност парцелите със статут на частна държавна благосъстоятелност се дават за ръководство на ведомствата и общините от регионалния шеф по местонахождението на парцела. Така ще стане допустимо да се задейства дългата процедура по преместването на паметника. Тепърва ще се взема решение и какъв процедурен вид да се избере и нужна ли е и друга смяна - от частна държавна собствеността да стане общинска.

В началото на март Столичният общински съвет реши монументът да бъде отстранен от центъра на София. Общинарите разпоредиха на кмета Йорданка Фандъкова да изиска от регионалния шеф тогава Митко Михайлов да го реалокира или в Музея на изкуството от интервала на социализма, или върху “друг подобаващ държавен терен отвън централната градска част ”. Бившият регионален, назначен от служебния кабинет, обаче по този начин и не извърши решението. СОС разпореди и на основния проектант на София Здравко Здравков да промени проекта за застрояване и регулация на Княжеската градина. Той ще провежда архитектурен конкурс за зоната, като ще я отреди за “широко публично прилагане ” и по този начин ще се вземе решение какво да има на мястото на паметника.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР